Multiple acnee conglobate: cauze, tratament

Profilaxie

Acneea (acnee) se găsește adesea în adolescență, condiția provoacă defecte cosmetice, ducând la disconfort psihologic. Forma cea mai gravă a manifestării patologiei - conglobați sau acnee sferică. Fără tratamentul adecvat, conglobați acneea poate persista de mai mulți ani, erupțiile individuale fuzionează unul cu celălalt, răsturnând foarte mult apariția unei persoane.

Boală caracteristică

Conglobați acneea este o formă cronică de acnee, erupții sunt combinate inflamate comedone. În straturile adânci ale dermei în jurul foliculilor de păr și a glandelor sebacee se formează pustule compacte, în interiorul cărora există un infiltrat purulent. Acneea conglomerată multiplă apare pe piele - forme formate în nuanțe de culoare albăstrui, dureroase atunci când sunt presate. Boala este însoțită de formarea boils și abcese, în perioada de exacerbare a puroi de acnee este eliberat. După eliminarea sursei de inflamație, se formează cicatrici pe piele.

Cel mai adesea, erupția cutanată este localizată pe față, spate, piept, spate, gât, scalp. Acneea sferică apare la 25% dintre pacienții cu diagnostic de acnee, deci este important să știm ce arăta acneea și conglobați acneea pentru a începe tratamentul și a preveni complicațiile.

Cauzele acneei conglobate

Medicii cred că principalul motiv pentru dezvoltarea patologiei este prezența în organism a unui număr mare de hormoni masculini. Datorită tulburărilor hormonale, procesele de reînnoire a epidermei se deteriorează, ceea ce, în combinație cu producția excesivă de sebum în adolescență, duce la apariția acneei globulare.

Factorii provocatori pentru dezvoltarea bolii sunt:

 • Excesul de produse lactate în meniu.
 • Acțiunea de ultraviolet.
 • Utilizarea produselor cosmetice de calitate scăzută.
 • Acceptarea anumitor medicamente.
 • Nivel insuficient de igienă.
 • Stresul.
 • Diabetul zaharat.
 • Încălcarea glandei tiroide.
 • Excesul de dieta de fructe de mare.
 • Lucrați cu substanțe chimice.
 • Afectarea pielii.
 • Fumatul.

Sub acțiunea hormonilor și a factorilor provocatori, pielea se îngroațește, se aplică straturi de fulgi de epidermă moartă și se lipesc cu un secret sebaceos. Ca rezultat, apar condiții ideale pentru reproducerea bacteriilor, a căror activitate viguroasă conduce la dezvoltarea inflamației purulente.

Diagnostic și tratament

Forma conglobată de acnee este diagnosticată de un dermatolog pe baza unui sondaj. Mai întâi, medicul examinează erupția cutanată, apoi trimite pacientul la laborator pentru testare. Desfășurați astfel de studii:

 • Test de sânge pentru hormoni.
 • Analiza biochimică a sângelui.
 • Cultura bacteriană a conținutului purulent al acneei pentru a determina sensibilitatea agenților patogeni la antibiotice.

Tratamentul acneei conglobate este lung, succesul acesteia depinde de prezența comorbidităților, vârstei și stării psiho-emoționale a pacientului.

Eficacitatea terapiei se realizează numai ca urmare a aplicării unei abordări integrate, care constă în următoarele componente:

 • Terapia antibacteriană. După determinarea sensibilității antibioticelor se utilizează sub formă de injecții intramusculare, precum și în compoziția agenților externi (unguente, geluri, emulsii). Tratamente populare în aer liber pentru acnee, care includ acid azelaic, eritromicină, zinc, clindamicină.
 • Acceptarea medicamentelor hormonale. În numirea hormonilor sunt ghidate de datele obținute în timpul examinării pacientului.
 • Utilizarea internă și externă a retinoizilor. Retinoidele sunt substanțe care reglează procesele metabolice ale pielii, au fost folosite de mulți ani de către dermatologi și cosmetologi pentru a trata acneea.
 • Recepția complexelor vitaminice și minerale. Aportul suplimentar de vitamine și minerale în organism îmbunătățește starea epidermei.
 • Hepatoprotectoare. Recepția medicamentelor care protejează ficatul de efectele negative ale antibioticelor este obligatorie.
 • Dieta. Meniul include mai multe alimente vegetale, exclude alimentele grase și picante, limitează aportul de carbohidrați.
 • Fizioterapie. Pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a accelera curățarea pielii, se utilizează darsonvalizarea, terapia cu ozon, terapia magnetică, tratamentul cu laser.
 • Proceduri cosmetice. Pentru a elimina cicatricile rămase după acnee, se utilizează polizarea cu laser, dermabraziunea și diferite tipuri de peelinguri.

Dacă un pacient este diagnosticat cu acnee conglobată, tratamentul bolii trebuie început imediat. Forma conglobată de acnee este dificil de tratat, este imposibil să se vindece această boală fără participarea unui dermatolog. Un rezultat pozitiv se realizează în câteva luni, câteodată durează mai mulți ani pentru a învinge această boală.

Conglobați acneea

Cea mai severă formă de boală de acnee este conglobate sau acneea sferică, care este periculoasă pentru piele. Aceste tumori încep să se formeze în straturile profunde ale pielii și ale hipodermelor (țesutul gras). Ele au dimensiuni mari și suprafață sferică neuniformă. În cursul procesului de dezvoltare, pustulele sunt umplute cu puroi și se formează fistule, care sunt lăsate în urmă de cicatrici aspre. Tratamentul acneei sferice este lung și este efectuat sub supravegherea unui medic.

Semne ale acneei fulminante

Acneea multiplă conglobată este o problemă care apare cel mai adesea cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, dar poate apărea și la o vârstă mai matură sau poate fi o continuare a acneei juvenile. Ambele sexe sunt afectate, dar bărbații au mai multe șanse de a suferi. Această formă de acnee este în majoritatea cazurilor combinată cu seboree și dermatită seboreică.

Localizarea predominantă a acneei conglobate este spatele și gâtul, iar pielea feței poate fi afectată. Mai rar există noduri pe piept și pe stomac. Acneea nu se formează numai pe talpa picioarelor și a palmelor.

Elementele conglobate sunt fie comedone grupate într-o anumită zonă, fie formațiuni cistic-aselk. Această proprietate să se unească în grupuri, să se adune reciproc și să dea un alt nume - îngrămădite.

Pentru acnee conglobată, următoarele simptome sunt caracteristice:

 • prezența unui proces inflamator;
 • durere constantă și intensă;
 • senzație de strângere a pielii;
 • dimensiuni mari (de la 2 la 10 mm);
 • rigiditatea pielii în zonele afectate;
 • anghile sferice vizibile deasupra suprafeței;
 • pielea este neuniformă, densă, violet-albastră.

În prima etapă a formării unui nod subcutanat dens. Când elementul interior se dezvoltă, se acumulează un infiltrat (puroi). Pupicul se ridică deasupra suprafeței, se deschide și ieșirea din conținutul gros de cremă. Inflamația scade și începe procesul de vindecare, care se termină cu formarea unei cicatrici. Procesul de cicatrizare apare deoarece țesutul adipos și fibrele de colagen sunt distruse în cavitatea lăsată de anghilă, iar locul lor este luat de țesutul conjunctiv mai solid. Cicatricile se pot forma atât superficiale, cât și profunde. Inițial, sunt roșii, dar treptat devin albicios. Foarte des se aseamănă cu podurile, deoarece acestea tind să fie transferate de la o zonă de piele la alta. În cazul unei boli care a trecut în forma cronică, pot apărea elemente infiltrate, acnee expusă și schimbări de cicatrizare într-o zonă. O caracteristică a cicatricilor după acnee conglobată este că ele nu pot fi complet corectate. Încercarea de a repara defectul chirurgical poate duce la cicatrizarea chiar mai mult a pielii.

cauzele

Este dificil să se izoleze o cauză a formei conglobate de acnee. Cel mai adesea, aspectul său este asociat cu următorii factori:

 • Situațiile frecvente stresante și tulpina nervoasă, desigur, nu sunt principala cauză a acneei, dar au un efect puternic asupra nivelului hormonilor din organism;
 • dezechilibrul hormonal (producția sau activitatea excesivă a hormonilor sexuali masculini, disfuncția ovarelor) afectează atât mărimea glandelor sebacee cât și cantitatea de sebum pe care o produc și compoziția; boli ale tractului gastrointestinal (gastrită, pancreatită, dysbioză);
 • imunitate slabă datorită căreia organismul nu este în măsură să lupte împotriva microorganismelor patogene care au pătruns în canalele sebace;
 • orice boli infecțioase care slăbesc sistemul imunitar;
 • predispoziția genetică la bărbați (efectul unui cromozom Y suplimentar este marcat);
 • utilizarea pe termen lung a medicamentelor hormonale și anti-tuberculozei.

Elementele conglomerate se formează în cazul în care se găsesc glandele sebacee și cauza lor principală este hipersecreția sebumului și hiperkeratozei. Secretul gras nu are timp să meargă la suprafață, unde îndeplinește funcții de protecție și previne supra-uscarea pielii, dar îngroșă și înfundă canalele. Formate mediul fără aer, care este optim pentru viața de bacterii acnee care trăiesc pe suprafața pielii umane. Rezultatul invaziei bacteriilor și reproducerea lor este începutul procesului inflamator, în care nu numai epidermul este afectat, ci și straturile dermice profunde.

Principiile de diagnosticare a acnei îngroșate

Formele complete de acnee au un aspect distinctiv care vă permite să stabiliți rapid diagnosticul. Un singur element inflamat este suficient pentru ca un dermatolog să detecteze o formă severă de acnee.

Înainte de a prescrie un tratament, medicul trebuie să determine cauza bolii și factorii de risc posibili.

Sunt atribuite următoarele studii:

 • analiză sanguină biochimică;
 • testarea hormonală la femei, dacă există semne exterioare de activitate androgenă excesivă;
 • Bakposev pentru a determina rezistența microflorei la antibiotice.

De asemenea, se dovedește prezența comorbidităților, astfel încât este posibil să aveți nevoie de o concluzie și de alți specialiști.

Tactici de tratament

La diagnosticarea acneei conglobate, tratamentul depinde de severitatea și durata bolii, de prezența comorbidităților, de vârstă și de sex și de starea psiho-emoțională a pacientului.

În orice caz, se ia o abordare integrată atunci când se aleg tactica terapiei: luarea antibioticelor locale și sistemice (un obiect obligatoriu), fizioterapia și dieta, măsurile preventive și tratamentul modificărilor cicatriciale. Persoanele cu acnee gravă trebuie să se pregătească pentru un tratament pe termen lung, care poate dura mai multe luni și chiar ani.

Medicamente antibacteriene

Acneea nodulară furnizează în mod necesar antibiotice sistemice. Acestea sunt medicamente precum Vilprafen, Eritromicina, Doxiciclina, Minociclina, Tetraciclina. Primirea de antibiotice pentru o lungă perioadă de timp - 2-4 luni și se execută în cicluri. De regulă, tratamentul începe cu doza maximă calculată, care scade treptat după un anumit interval de timp. Eritromicina este rareori prescrisă datorită faptului că bacteriile dezvoltă foarte repede rezistență la ea și medicamentul își pierde eficacitatea. Tetraciclina nu este, de asemenea, medicamentul de alegere, deoarece are multe efecte secundare asupra corpului.

În paralel cu antibioticele, medicamentele antimicotice sunt prescrise pentru a normaliza echilibrul florei intestinale.

În absența efectului de a lua antibiotice, Rockautan este prescris. Doza este calculată strict de medic și depinde de greutatea corporală a pacientului. Medicamentul are numeroase contraindicații și efecte secundare. Nu poate fi utilizat de către femei în timpul sarcinii și alăptării. De asemenea, o lună înainte de începerea tratamentului, la timp și la o lună după terminarea terapiei, este necesară utilizarea contraceptivelor, deoarece Rokkautan este capabil să influențeze embrionul în timpul unei posibile sarcini.

Contraceptive orale

Dacă femeile au acnee fulminantă asociată cu modificări hormonale în organism, suprapunerile de androgeni sunt corectate de medicamentele hormonale, în special contraceptivele orale. Mijloacele bazate pe drospirenonă, acetat de cyproteron și dienogest s-au dovedit a fi cele mai bune. Aceste substanțe reduc producția de hormoni sexuali masculini și întrerup relația dintre androgenii și receptorii lor localizați la punctele de ieșire ale glandelor sebacee. În practica medicală, terapia este efectuată cu ajutorul unor medicamente, cum ar fi Diane 35, Dietsiklen. Prin urmare, pentru un tratament de succes, femeile ar trebui să viziteze nu numai un dermatolog, ci și un ginecolog și un endocrinolog.

Produse topice

În tratamentul acnee conglobate sunt utilizate în mod activ și fonduri locale. În primul rând, acestea sunt preparate pe baza următoarelor substanțe:

 • Acidul azelaic are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, anti-bacteriene. Fondurile bazate pe acesta sunt utilizate în principal pentru tratamentul acneei hormonale. Acidul merge bine cu alte medicamente, fără a reduce eficiența acestora.
 • Peroxidul de benzoil este activ împotriva bacteriilor care cauzează acnee. Utilizarea sa este posibilă numai sub supravegherea unui medic, deoarece în fiecare caz este necesar să se calculeze doza exactă a agentului.
 • Retinolul și compușii tip retinoizi sunt utilizați în principal la bărbați. Acestea reduc nivelul de secreție a glandelor sebacee, normalizează procesul de keratinizare, dizolvă dopurile sebace existente.

Antibiotice locale, deși nu elimină cauzele acneei, dar sunt capabile să reglementeze numărul de bacterii patogene. Ele rareori provoacă reacții cutanate sub formă de iritație, arsură și mâncărime, dar rezistența bacteriilor la substanțele active ale medicamentelor se poate manifesta. Cel mai adesea numit Clindamycin, Zener, Fucidin, Unguent eritromicinic. Numai antibioticele locale nu tratează acneea fulminantă. Cu secreție excesivă de sebum, devine pur și simplu imposibil să se creeze concentrația necesară unei substanțe terapeutice în canalele glandelor sebacee. Prin urmare, ele sunt utilizate ca adjuvant la antibiotice orale.

Alte medicamente și metode

Deoarece tratamentul acneei conglobate implică administrarea de antibiotice sistemice, medicamentele sunt prescrise de asemenea pentru a reduce efectul lor negativ asupra organismului - acestea sunt antimicotice pentru prevenirea candidozei, hepaprotectori pentru a reduce încărcătura pe ficat și probiotice pentru a preveni dysbioza. În cazul terapiei hormonale, sunt de asemenea recomandate injecții cu vitaminele A și E.

De asemenea, este posibilă deschiderea elementelor sferice în cadrul ambulatoriu, în timpul căreia se elimină puroiul și cavitatea este tratată cu o soluție antibacteriană.

Pentru maturarea rapidă a abcesului și apoi vindecare se aplică unguent Ichthyolum și Vihnevsky sub formă de aplicații.

Terapie dieta

Un loc semnificativ în tratamentul complex este terapia prin dietă. Persoanele care suferă de acnee severă ar trebui să minimizeze sau să abandoneze complet utilizarea de alimente grase, picante, prajite, pentru a reduce consumul de carbohidrați.

Tratamente pentru îngrijirea pielii

Împreună cu tratamentul pielii, trebuie să se efectueze o îngrijire corespunzătoare a cosmeticelor. Femeile la momentul tratamentului ar trebui să abandoneze orice cosmetice care înfundă porii: resurse tonale, fard de obraz. Utilizați preparate de curățare potrivite pentru tipul de piele.

Tratamentul acneei

Din păcate, apariția cicatricilor în acnee conglobată nu poate fi evitată chiar și cu tratament în timp util. Astăzi, există multe metode care permit ridicarea zonelor goale, lustruind elementele cicatriciale proeminente la același nivel cu pielea. Dermabraziunea, cojile acide, polizarea cu laser sunt doar câteva metode pentru corectarea defectelor cutanate.

constatări

Konglobate acnee este una dintre cele mai complexe forme de acnee. Tratamentul ei trebuie efectuat în conformitate cu recomandările unui dermatolog. Metodele de medicină tradițională în acest caz sunt ineficiente. Ele pot fi folosite doar ca ajutor. Dacă există o tendință la formarea de comedone, atunci pentru a evita apariția acneei sferice, trebuie să vă îngrijiți corespunzător pielea și să tratați prompt hipersecreția glandelor sebacee.

Conglobați acneea și tratamentul acestora

Erupții cutanate apar la 80% din adolescenți și la 25% din adulți, în cea mai mare parte de la 20 la 40 de ani. Una dintre cele mai grave forme de acnee este conglobata acnee. Acestea apar în 15-25% dintre persoanele care suferă de acnee.

Ce este

Conglobați acneea este o boală de acnee în care erupțiile sunt formate adânc în epiderma sau țesutul gras.

Boala se caracterizează prin dezvoltarea îndelungată de mari, sub formă de sigiliu cu bile, foarte dureroasă la atingere. A doua denumire de "acnee heaped" se datorează faptului că boala duce deseori la o combinație a două zone inflamate.

Dacă observați unul sau două anghile grav inflamate, acest lucru nu este un motiv pentru panică. Leziunile multiple sunt considerate konglobatnymi, așa cum se vede în fotografie.

Arătau ca niște umflături cu muchii zimțate. Poate fi roșu și albastru. În interior este de obicei o capsulă cu puroi. Când puiul iese, infectează zonele sănătoase și răspândește boala. Pot apărea abcese și fistule.

Această formă de acnee frunze în spatele o mulțime de cicatrici profunde. Și alte afecțiuni pot apărea pe piele pe fondul unei imunități slăbite și al contactelor constante cu infecția.

În principal afectați spatele, gâtul, capul și brațele.

Simptome principale:

 • apariția unui număr mare de comedoane inflamate, care trec de la unul la altul;
 • educație dureroasă la atingere;
 • culoarea variind de la roșu la albastru;
 • puroi obstrucționat;
 • după acnee există cicatrici profunde.
Motivele acestui fenomen sunt multe. De cele mai multe ori acestea sunt probleme cronice interne care nu au fost tratate mult timp.

Cauzele condiției

 1. Tulburări și tulburări hormonale:
 • hiperandrogenismul - un exces de hormoni masculi din corpul feminin sau masculin provoacă formarea excesivă de grăsime subcutanată;
 • reducerea steroizilor sexuali care leagă globulina, ceea ce duce la modificări ale producției de testosteron.
 1. Creșterea activității glandelor sebacee ale pielii.
 2. Slabă îngrijire a pielii (produsele cosmetice nu sunt spălate suficient, sebumul vechi nu este îndepărtat).
 3. Tulburări metabolice (diabet, obezitate și alte boli cronice).
 4. Infecție cu infecții.

Următorii factori pot provoca, de asemenea, aspectul:

 • alimentația necorespunzătoare (un exces de brom în alimente poate crește producția de hormoni androgeni), utilizarea unor alimente prea grase și prajite;
 • fumatul și abuzul de alcool, droguri;
 • medicamente hormonale, steroizi și antidepresive;
 • starea emoțională (depresia, tulburările mintale, stresul);
 • efectul unui mediu poluat;
 • lucrați cu substanțe nocive care pot polua pielea.

tratament

Conglobați acneea, după cum se poate vedea din cele de mai sus, este o înfrângere gravă. Prin urmare, pentru a le trata la domiciliu nu va funcționa, acest lucru necesită ajutorul unui specialist.

Pentru un răspuns mai precis, este necesară dermatoscopia. Datorită unui dispozitiv special, puteți lua în considerare zonele problematice într-o creștere de 10-20 ori. Poate necesita examinarea cu ultrasunete a formatiunilor deosebit de mari.

Pentru a combate infecția, se poate lua un tampon de puroi pentru a determina care infecție provoacă inflamație.

După cum sa menționat mai sus, boala poate provoca perturbări grave în organism. Prin urmare, pentru o diagnosticare corectă și o metodă corectă de tratament, va fi necesar să se efectueze o examinare completă.

Poate necesita:

 • Sebometria - o analiză care determină cantitatea de grăsime produsă. Un dispozitiv special este aplicat pe piele timp de 30 de secunde. Impresia de grăsime este examinată într-un sebometru.
 • Monitorizarea video a microreliefului pielii.
 • Ecografia glandelor suprarenale și a organelor pelvine.
 • Tomografia cu rezonanță magnetică a craniului.
 • Corneometria - determinarea umidității pielii. Conductivitatea electrică a pielii este investigată, cu cât este mai mare, cu atât este mai mare indicele de umiditate.
 • Teste pentru hormoni.
 • Consultarea endocrinologului (pentru consultarea femeilor de către ginecolog este necesară).

Tratamentul este prescris în funcție de cauză. În cele mai multe cazuri, antibioticele sunt prescrise pentru a suprima infecția. Pentru a normaliza fundalul hormonal, femeile pot prescrie medicamente contraceptive.

Pentru a întări imunitatea, injecțiile sau vitaminele sunt prescrise pentru administrarea orală.

Pentru o abordare integrată, sunt prescrise unguente care acționează asupra manifestării bolii. Cel mai frecvent utilizat unguent antimicrobian și retinoizi.

Aveți acnee steroidă, metode de tratament prin referință.

antibiotice

Tetraciclină. La tratarea acneei, tetraciclina este adesea prescrisă timp de 2-5 luni în doze mici. În acest mod, răul organismului este minim și, în același timp, se realizează inhibarea procesului inflamator.

Avantajele medicamentului:

 • eficiență ridicată;
 • absorbită rapid în sânge;
 • Are o solubilitate excelentă a lipidelor, care îi permite să acționeze în glandele sebacee;
 • acumularea rapidă.

La doze mici, nu există nici o perturbare a tractului gastro-intestinal și efecte toxice.

Cu toate acestea, comprimatele pot determina creșterea fotosensibilității. În timpul recepției și la o săptămână după terminare, trebuie să vă abțineți de la vizitarea plajei și a solarului și de orice expunere la razele UV.

Eritromicina. De droguri este aprobat pentru utilizarea de către femeile gravide, respectiv, are o toxicitate scăzută. Cu toate acestea, poate fi dependenta si rezistenta la bacterii.

Există sub formă de tablete pentru uz intern și sub formă de unguent. În etapele de lumină prescrise pentru utilizare externă.

Poate cauza probleme cu organele digestive, diaree, greață și alte reacții adverse. Nu luați mamele care alăptează și persoanele cu afecțiuni renale.

Unguent eficient

Zenerite este unul dintre cele mai populare unguente pentru acnee. Este prescris cu succes la adolescenți. Conține eritromicină (antibiotic) și zinc. Permite antibioticului să pătrundă în straturile profunde ale epidermei și promovează vindecarea rănilor.

Benzamicina este un alt medicament pe bază de eritromicină. Este utilizat pentru tratarea acneei medii și ușoare.

Eritromicina este un medicament antibacterian eficient, de aceea este cel mai frecvent. Unguentele au un bun efect antiinflamator. Se aplică de obicei de 2 ori pe zi pe zonele cu probleme. Cursul de terapie este de 2,5 luni.

Pentru a elimina ulcerele, puteți utiliza balsam sau unguent Vishnevsky pe bază de zinc. Este necesar să se aplice o compresă pe abces, de preferință pe timp de noapte. În dimineața zilei de expulzare. Această metodă poate fi utilizată numai atunci când se administrează terapie cu antibiotice.

Retinoidele sunt un grup special de medicamente care conțin vitamina A. Nu ar trebui să fie utilizate pentru sanii însărcinați și care alăptează, deoarece cauzează defecte de dezvoltare.

Unii au un efect foarte bun împotriva îmbătrânirii. Unguentele subțiriază stratul epiteliului, îndepărtând celulele moarte vechi, facilitând astfel eliberarea grăsimii din pori.

Se utilizează în cazuri severe în care alte medicamente nu au ajutat.

Video: Totul despre tratamentul cu Zerit

fizioterapie

După îndepărtarea comedoanelor, pielea poate rămâne inegală, cu multe cicatrici adânci.

Pentru a îmbunătăți aspectul, puteți folosi proceduri cosmetice moderne.

 • Cryo. În timpul procedurii, vasele se îngustează și se extind treptat sub influența azotului rece, ceea ce duce la o creștere a fluxului sanguin către straturile de piele.

După procedură, se înregistrează o scădere a ridurilor, nivelarea reliefului feței, dispariția negilor, a punctelor negre, a papilomilor și a petelor negre, îmbunătățirea culorii.

 • Polizare cu laser. Cu ajutorul unui fascicul laser, epiteliul este îndepărtat, ceea ce duce, la rândul său, la alinierea reliefului, modificările cicatrice și deformările sunt reduse.
 • Electroforeza. Cu ajutorul unui dispozitiv special, sunt livrate șocuri electrice și substanțe medicinale sunt livrate în zonele cu probleme.

Procedura îndepărtează durerea, ameliorează pufarea, calmează, promovează vasodilatația și îndepărtează procesele inflamatorii, îmbunătățește metabolismul țesuturilor.

Metodele descrise contribuie la combaterea manifestării externe a bolii. Pentru tratamentul complex și eliminarea acneei pe termen lung, terapia medicamentoasă corectă este necesară, altfel boala va reveni.

Prevenirea bolilor:

 • Îngrijire atentă. Dacă pielea dvs. este predispusă la pielea grasă, trebuie curățată de două ori pe zi cu agenți de uscare.
 • Nutriția corectă. Încercați să evitați alimentele prăjite, grase și convenabile. Utilizați cât mai multe legume și fructe proaspete.
 • Luați în mod regulat vitamine pentru a întări sistemul imunitar.
 • Mergeți mai des în aer liber, mai ales în vremea insorită.
 • Nu frecați pielea cu perii și scrumi tari.
 • Vizitați medicii în timp util și tratați bolile cronice.
 • Faceți sport.
 • Încercați să fiți mai puțin nervoși și să vă relaxați pe deplin.

Cauze și metode de tratare a acneei conglobate

Acneea este o boală răspândită, adesea ducând la defecte cosmetice și condiții depresive și, uneori, în ciuda cursului benign în majoritatea cazurilor, la dezvoltarea complicațiilor grave de tip septic. În activitatea practică a dermatologilor și cosmetologilor, această boală este detectată, în medie, la 80% din adolescenți și la 25% din populația adultă, în majoritate de la 20 la 40 de ani.

Înțelegerea insuficientă a mecanismului de dezvoltare a bolii determină durata și imperfecțiunea tratamentului, relevanța acestei probleme. Există trei sau patru (în funcție de gradul de clasificare) a bolii. Cele mai severe manifestări includ acnee conglobată, care afectează în mod predominant bărbații și care apar la 15-25% dintre pacienții cu acnee.

Caracteristică patologică

Conglobați sau îngroșați sau acneea multiplă este o formă de acnee care se dezvoltă treptat, de lungă durată (de mai mulți ani) cronică, recurentă, severă. Se caracterizează prin fuziunea comedoanelor izolate. Ca urmare, în straturile adânci ale dermei și țesutului subcutanat în jurul foliculilor de păr inflamați, se formează un complex de rotunjite (dimensiunea fasolei), care formează forme dureroase (atunci când se sondă) de culoare albăstrui-violet, care sunt infiltrate inflamatorii (umflare limitată cu elemente celulare). Localizarea cea mai frecventă - scalpul și partea din spate a gâtului, fața, spate, secțiunile superioare ale suprafeței anterioare a toracelui, uneori - stomacul.

Acneea conglobată se caracterizează printr-o combinație cu foliculită și perifoliculită în zona scalpului, inflamația supurativă recurentă a glandelor apocrine și sebacee transpirative, tendința de formare a chisturilor sebacee. În timpul supurațiilor, fierbe și abcese sunt adesea formate. Infiltratele și chisturile comunică între ele și cu suprafața pielii cu fistule (pasaje epiteliate, canale) prin care conținutul purulent este eliberat în timpul exacerbărilor. În locul infiltrațiilor inflamatorii, se formează ulterior cicatrici keloide.

Foto anghilă conglobate

Cauze și mecanisme de dezvoltare

Probabil, cauzele acnei conglobate și mecanismul de dezvoltare a acestora constau în următoarele legături interdependente:

 1. Hiperandrogenismul determinat genetic, care este considerat legătura principală și se manifestă printr-o creștere absolută a androgenilor (hormoni sexuali masculini) în plasma sanguină. Este împărțită în hiperandrogenism suprarenalian, ovarian și mixt, cauza cărora poate fi disfuncție a cortexului suprarenalian de natură congenitală, tumori ale ovarelor sau glandelor suprarenale, ovare polichistice. Cu aceste modificări, se produce o cantitate în exces de androgeni sau hormoni steroizi care afectează sinteza androgenilor.
 2. Întreruperea globulinei care leagă sexul sexual (PSSG) pentru a lega testosteronul, determinând ca acesta din urmă să devină mai puțin activ.
 3. Forma receptorului de hiperandrogenism, în care conținutul absolut de androgeni din plasmă este în intervalul normal sau chiar redus, dar sensibilitatea receptorilor de folicul de păr este crescută la testosteron sau la forma sa mai activă de dehidrotestosteron. Aceasta din urmă stimulează direct creșterea și maturarea sebocitelor (celule ale glandelor sebacee, acumularea și secretarea sebumului). Aceasta se datorează activității crescute a 5-alfa reductazei - o enzimă implicată în transformarea testosteronului în dehidrotestosteron.
 4. Factorii hormonali enumerați în primele două paragrafe contribuie la o creștere a sintezei și a producției de sebum. Cu acnee severă (acnee multiplă conglobată), o creștere de aproape 2 ori.
  În aceste condiții, concentrația de acid alfa-linoleic esențial, care reglementează maturarea keratinocitelor (celulele epiteliale, ale căror elemente de bază constau în proteine ​​de cheratină), căptușesc canalele foliculilor de păr uleios, scade. Ca rezultat, procesele de creștere excesivă și keratinizarea celulelor epidermale predomină asupra descuamării epiteliale, care se manifestă prin închiderea canalelor foliculilor de păr și prin formarea de comedoane deschise și închise.
 5. Reproducere în condiții favorabile (o cantitate mare de lipide de sebum și acces limitat la oxigen) a diferitelor forme de propionbacterii ale pielii, ciuperci asemănătoare drojdiei și altor microorganisme patogene saprofite și condiționate. Ei produc enzima lipază, care descompune grăsimile în glicerol și acizii grași.
  Apariția ultimilor și a antigenilor bacterieni duce la intrarea în sânge a fagocitelor, neutrofilelor, eozinofilelor, monocitelor, neutralizarea substanțelor străine și a proteinelor neobișnuite pentru organism în aceste zone.
  În plus, propionbacteriile promovează creșterea keratinocitelor, acționează ca mediatori inflamatori, au o activitate inflamatorie mare, stimulează secreția proteinelor sistemului imunitar. Toate acestea, la rândul lor, conduc la deteriorarea și distrugerea pereților glandelor sebacee și eliberarea conținutului lor în dermă, dezvoltarea unei reacții inflamatorii sub formă de papule și pustule (noduli cu conținut seros și purulent respectiv, respectiv, dezvoltarea infiltraturilor inflamatorii și a formărilor chistice).

Contribuitori și factori provocatori

Acestea includ:

 1. Tulburări psiho-emoționale frecvente, stări stresante și tulburări de anxietate și depresie. În aceste condiții, producția de "substanță P" (neurotransmițător) crește, sub influența cărora se distrug divizarea și diferențierea keratinocitelor și crește producția de grăsimi.
 2. Disfuncția glandelor endocrine.
 3. Diabetul zaharat.
 4. Tulburări de alimentație, consumul de alimente cu un conținut ridicat de brom și iod (sare iodată și fructe de mare iodate). Conținutul ridicat de dietă a carbohidraților implică o secreție crescută de insulină, care la rândul său conduce la o creștere a concentrației hormonilor androgeni și la secreția excesivă de sebum.
 5. Acceptarea anumitor medicamente - hormoni steroizi, anti-tuberculoză, halogenuri, anticonvulsivante (pentru epilepsie), medicamente antidepresive.
 6. Influența negativă a mediului: radiații solare excesive și temperaturi scăzute (exacerbarea se produce mai des în perioadele de iarnă și primăvară); contaminarea sistematică a pielii cu praf industrial, benzină și uleiuri tehnice; spălarea frecventă a pielii cu utilizarea de săpun, produse de îngrijire cosmetică insuficient selectate; afectarea mecanică permanentă a pielii.
 7. Fumatul: tutunul este unul dintre principalii factori care provoacă dezvoltarea unor forme severe de acnee. Acest lucru se datorează efectului său asupra reducerii în corpul de vitamina „E“ și o creștere a producției de sebum.
 8. Foci de infecție cronică în organism.

Tratamentul acneei conglobate

Alegerea tacticii de tratament depinde în mare măsură de vârsta pacientului și de genul său și de natura activității de lucru. Necesită corecta severitate medic de evaluare a bolii, starea de organe și sisteme interne, detectarea și tratamentul bolilor asociate.

În acest scop, recomandă luarea în considerare a influenței terapiei anterioare, studii suplimentare, care vor întruchipa procese patologice ale pielii:

 • sebometriya;
 • PH-metry, studiul nivelurilor hormonale și a nivelului de umiditate al pielii;
 • studiul microreliefului pielii folosind monitorizarea video optica;
 • examinarea ultrasonică a organelor pelvine, glandele suprarenale, imagistica prin rezonanță magnetică a craniului;
 • consultări ale endocrinologului și ginecologului etc.

Tratamentul direct constă în eliminarea factorilor provocatori, numirea de medicamente pentru expunerea sistemică și locală.

Rezultatul terapiei complexe a bolii

Terapia sistemică a acneei conglobate constă în:

 • administrarea antibioticelor în funcție de anumite regimuri (după determinarea sensibilității microorganismelor la antibiotice). De exemplu: Cefotaximă sau Kefzol se administrează intramuscular sau intravenos, 1-2 grame de 2-3 ori pe zi (în funcție de severitate) timp de 7-10 zile în asociere cu 30-40 mg de Prednisolon, cu o scădere treptată a dozei și întreruperea tratamentului;
 • utilizarea contraceptivelor orale combinate (COC) chiar și în cazurile cu un conținut normal de androgen în sânge (este necesară consultarea prealabilă a medicului ginecolog-endocrinolog); KOC sunt atribuite femeilor din prima zi a ciclului menstruației timp de 21 de zile; Sunt recomandate 6-12 cursuri cu o pauză de 7 zile;
 • prescrierea unui curs de tratament cu retinoizi (după terapia antibiotică anterioară) - Isotretinoin (Roaccutane) în capsule timp de 3 până la 6 luni.
 • luând un complex de vitamine cu oligoelemente, în special cu zinc.

Produsele locale (locale) includ:

 • unguente și emulsii cu antibiotice și medicamente antibacteriene - emulsie sau unguent cu eritromicină în combinație cu acetat de dihidrat de zinc, unguent cu gentamicină, peroxid de benzoil, gel clindamicină;
 • retinoide sub formă de cremă sau loțiune care conține tretinoin (retin A), differin (adapalen) sub formă de cremă sau gel, precum și o cremă sau gel cu acid azelaic;
 • agenți non-farmacologici - tratament cu laser, terapie cu microcurrent și oxigen-ozon.

Doar o abordare integrată și un tratament pe termen lung, ales corect, ne permit să creștem timpul de remisiune și sperăm că vom avea un tratament complet.

Cauzele posibile și tratamentul acneei conglobate

Konglobate acnee este cea mai severă formă de acnee. Se formează în straturile cele mai profunde ale dermei. Procesul patologic poate afecta țesutul gras. În procesul de dezvoltare, acnee sferică multiplă, plină de puroi, apare pe pielea umană. Boala afectează persoanele cu vârsta cuprinsă între douăzeci și patruzeci de ani.

Semne de conglobat acnee

Cel mai adesea, acneea conglobată se formează pe spate, gât, față, abdomen, piept. Dar nu se formează niciodată pe palme și picioare.

Acneea sferică poate fi formată în moduri diferite. O astfel de acnee este uneori combinată între ele în comedoane deschise. În interiorul lor se acumulează un secret gros care produce glandele sebacee. Este un mediu favorabil pentru agenții patogeni care trăiesc în mod constant pe piele. Activarea lor dă naștere unei reacții purulent-inflamatorii. Ca urmare, apare acneea. Când sunt drenate, se transformă într-un anghilă mare conglobată.

Elementele chistice nodulare ale acneei pot fi, de asemenea, combinate unul cu altul. Ele sunt formate din comedoane închise. Îngrijirea necorespunzătoare a pielii provoacă conducta glandei sebacee blocată de sebum. Secretul gros este presat în țesutul din jur. Se formează un chist dureros. Dacă astfel de formațiuni sunt situate aproape una de cealaltă, apar anghile sferice. Le puteți recunoaște prin următoarele caracteristici:

 1. Anghilele au dimensiuni mari (2-10 milimetri).
 2. Capul superior al cosului este deasupra pielii, iar partea principală se află în straturile profunde ale dermei.
 3. În interiorul formării se dezvoltă un proces inflamator.
 4. Pielea din zona afectată devine sedentară, plată și densă, purpuriu-albastră.
 5. Există o durere intensă.

Anghilele sferice nu apar imediat. În stadiul inițial se formează un infiltrat subcutanat. Sigiliul crește treptat în dimensiune. În interiorul lui se acumulează puroi. Educația crește odată cu creșterea cantității. Un cos se ridică deasupra suprafeței pielii, stratul superior al acoperirii devine mai subțire și sub presiunea pauzelor de puroi. Se scurge un lichid galben-verde. De îndată ce rana este eliberată din puroi, ea începe treptat să se strângă și să se vindece. Durerea scade, procesul se termină cu formarea cicatricilor.

Cicatricile după strângerea rănilor pot fi superficiale sau profunde. Inițial, sunt roșii și arată ca niște poduri mici, apoi devin treptat alb și devin albe.

O trăsătură caracteristică a acneei conglobate este că defectele cosmetice nu pot fi corectate complet. Acestea nu pot fi fixate, chiar aplicând tratament chirurgical: operația poate duce la cicatrizarea chiar mai mult a pielii.

În absența terapiei, patologia pielii devine cronică. În acest caz, în zona afectată, rănile sunt simultan cicatrizante, se formează infiltrate și elementele sunt umplute cu puroi.

cauzele

Procesul de formare a acneei conglobate este influențat de factori:

 • tulpina nervoasă constantă, care afectează hormonii;
 • dezechilibrul hormonal (o creștere a hormonilor masculari provoacă creșterea glandelor sebacee, care încep să producă un secret vâscos, gros și înfundă porii);
 • slăbirea imunității (reducerea nivelului forțelor de protecție conduce la creșterea microflorei patogene, agenții patogeni penetrează prin porii deschisi în canalele glandelor sebacee, proliferă activ și dezvoltă un răspuns purulent-inflamator);
 • utilizarea pe termen lung a medicamentelor hormonale și anti-tuberculozei (acestea afectează puternic activitatea sistemului imunitar).

Anghilele globulare sunt întotdeauna formate în cazul în care există hipersecreție de sebum, în cazul în care hiperkeratoza se dezvoltă. Datorită prezenței în genom a unui cromozom în plus, bărbații sunt mai susceptibili de a suferi de această boală decât de femele.

Principiile de diagnosticare a acneei

Formarea elementelor conglobate are o imagine clinică caracteristică, prin urmare, un dermatolog este capabil să facă un diagnostic bazat pe rezultatele examinării unui pacient și luând anamneză. Dar, pentru a dezvolta tactici de tratament, un specialist trebuie să afle cauza formării acneei. Prin urmare, fiecare pacient primește o întâlnire pentru a efectua o analiză biochimică a sângelui, pentru a verifica nivelurile hormonale.

Răzuirea este, de asemenea, luată de pe suprafața pielii. Aceste materiale biologice sunt trimise pentru însămânțare bacteriologică. Vă permite să identificați agentul patogen și să determinați sensibilitatea acestuia față de medicamentele antibacteriene moderne.

Dacă în cursul examinării este detectată o boală concomitentă, atunci specialiștii cu profil îngust sunt implicați în elaborarea unei scheme terapeutice.

Tactici de tratament

Alegerea regimului de tratament se bazează pe durata bolii, severitatea bolii, vârsta și sexul pacientului. Se ia în considerare și starea psiho-emoțională.

Pentru a elimina defectele de pe piele, este necesar să se aplice antibacteriene și fizioterapice locale și sistemice, o nutriție corectă și să se prevină formarea cicatricilor. Dacă un pacient are o mișcare de acnee nodulară multiplă, atunci este pregătit pentru o terapie pe termen lung de câțiva ani.

Medicamente antibacteriene

Numai numirea antibioticelor sistemice va permite suspendarea cursului procesului purulent-inflamator. Recepția lor va fi eficientă dacă este ținută în cicluri timp de două luni. Cel mai adesea, pacienții cu anghilă nodulară sunt prescrise "Doxiciclină", ​​"Eritromicină", ​​"Vilprafen".

Alegerea unui instrument particular se face pe baza rezultatelor însămânțării bacteriologice a conținutului de acnee.

În absența efectului, Roaccutan (izotretinoin) este inclus în mod suplimentar în regimul terapeutic. Compoziția sa este o formă biologic activă de vitamina A. Reduce cantitatea de sebum, reduce inflamația și oprește procesul de seboree. Doza și cursul sunt calculate individual de medicul curant. De droguri are efecte secundare, prin urmare, este folosit numai în lupta împotriva forme deosebit de severe de acnee nodulară.

Contraceptive orale

Dacă cauza acneei conglobate este insuficiență hormonală, femeile și bărbații pot primi contraceptive orale. Pentru eliminarea produselor adecvate pe bază de acetat, drospirenonă sau dienogest. Aceste substanțe active reduc producția de hormoni sexuali masculini, întrerup conexiunile dintre receptori și androgeni. Pentru tratamentul bărbaților, dozele utilizate sunt de două ori mai slabe decât cele prescrise pentru femei.

Produse topice

Produsele topice includ:

 1. Acid azelaic. Medicamentul ușurează bine inflamația, leagă, distruge bacteriile și toxinele. Remedierea este întotdeauna inclusă în regimul terapeutic. Este bine combinat cu alte medicamente locale, nu reduce efectul lor.
 2. Benzoil peroxid. Această substanță este activă împotriva tuturor agenților patogeni care pot provoca acnee severă. Cu toate acestea, datorită toxicității sale înalte, este utilizat numai sub supravegherea unui medic.
 3. Retinol. Este prescris pentru tratamentul acneei conglobate la bărbați. Unguentul, care conține un analog sintetic al vitaminei A, reduce nivelul producției de sebum și normalizează procesul de keratinizare a epidermei.

Antibioticele locale sunt utilizate cu atenție: ele nu elimină cauza inflamației pielii. Prin urmare, unguente și creme antibacteriene ("Zenerit", "Clindamycin", "Fucidin") sunt numiți atunci când este posibilă normalizarea glandelor sebacee.

Alte medicamente și metode

Deoarece aportul de agenți antibacterieni sistemici are un număr de efecte secundare, medicamente care reduc efectul lor sunt incluse în regimul de tratament. În acest scop, numiți:

 • antimicotice (profilaxia candidozei intestinale);
 • hepaprotectori (reducând sarcina pe ficat);
 • probiotice (prevenirea disbiozelor);
 • injecții cu vitaminele E și A (prevenirea cicatrizării pielii).

În prezența acnei conglobate mari, pacientul este adesea recomandat tratament chirurgical. Operația se efectuează în spital. Chirurgul îndepărtează conținutul purulent, drenează rana, tratează cu un antiseptic și aplică unguent Vishnevsky sau ihtiol sub forma unei aplicații. În funcție de severitatea intervenției chirurgicale, pacientului i se recomandă terapia cu microcurrent și ozon cu oxigen.

Terapie dieta

Persoanele care suferă de forme severe de acnee, asigurați-vă că urmați o dietă restrictivă. Pacienții sunt sfătuiți să renunțe complet la alimentele grele și să reducă la minimum consumul de carbohidrați. Sunt interzise zahărul în formă pură, făină, băuturi carbogazoase, alcool, conserve, delicatese din carne, fast-food.

Tratamente pentru îngrijirea pielii

În paralel cu tratamentul, ar trebui să acordați atenție îngrijirii adecvate a pielii inflamate și să urmați câteva reguli:

 1. Abandon cosmetice, înfundarea porilor (creme tonale, blush).
 2. De două ori pe zi să se spele cu ajutorul unor agenți de curățare ușori (geluri, spume).
 3. Înainte de aplicarea pe piele a medicamentelor pentru tratamentul local, tratați pielea cu loțiuni preparate pe bază de decoctări de plante medicinale (musetel de farmacie, tren, coaja de stejar).


În intervalele dintre utilizarea unguentelor medicale pot fi aplicate în fața medicinii tradiționale, ameliorarea inflamației.

Tratamentul acneei

Chiar și cu un tratament medical inițiat prompt, nu este posibil să se prevină apariția cicatricilor pe piele după vindecarea acneei nodulare. Dar în cosmetologia modernă există tehnici prin care acestea ajută netezirea pielii. Un bun efect cosmetic este oferit prin lustruirea cu laser și coaja acidă.

În mod independent a scăpa de anghilă konglobatnyh

Multi acnee conglobate (acnee) este una dintre soiurile de acnee, care se caracterizează prin faptul că este format din acnee sferică internă mare. Procesul inflamator în sine are loc sub stratul de suprafață al epiteliului din țesutul gras. Formele complicate de afectare a țesutului epidermic prin acnee conglobată multiplă apar în straturile profunde ale pielii, ceea ce complică tratamentul tradițional al afecțiunilor dermatologice. Principala localizare a erupțiilor cutanate de acest tip este abdomenul, brațele, picioarele, gâtul și spatele.

Ce sunt acneea conglobată, site-urile de localizare și cum arată?

De fapt, acneea conglobată este mai mult o acnee internă care nu se formează în stratul superior al pielii, ca cele mai multe formațiuni inflamatorii, cum ar fi acneea, dar se dezvoltă în structura țesutului gras. Datorită acestui țesut, ele primesc mâncare, iar în cazul unei infecții patogene, microorganismele patogene își măresc populația mult mai rapid. Acest lucru contribuie la mediul nutritiv al sebumului. Prin urmare, conglobatul acnei pare întotdeauna foarte inflamat, iar imaginea clinică a cursului bolii dermatologice este acută.

În fiecare dintre aceste neoplasme există un pustule, care, pe măsură ce procesul inflamator se dezvoltă, acumulează conținuturi purulente. Acnee de acest tip se distinge printr-o densitate mare a structurii celulare, are o nuanță albastru-purpurie și este foarte dureroasă la palpare. Pe măsură ce apare erupții cutanate de la nivelul pustulelor, se eliberează o cantitate mică de lichid de supă și de sânge. În majoritatea cazurilor, acest conținut are un miros neplacut. Prezența sa indică aderarea infecției, care agravează cursul procesului inflamator în straturile profunde ale pielii.

Există o opinie greșită că acneea conglobată multiplă este o patologie dermatologică care se referă numai la pacienții adolescenți. De fapt, această boală poate afecta pielea bărbaților și femeilor, indiferent de grupa lor de vârstă, statutul social și stilul de viață. Cel mai adesea, conglobați forme de acnee pe suprafața pielii feței, deoarece în această parte a corpului se concentrează cea mai mare cantitate de grăsime subcutanată, situată în imediata apropiere a stratului de suprafață al epiteliului. De asemenea, acneea nodulară mare se găsește pe piept, abdomen, spate, gât și mult mai puțin pe membrele superioare și inferioare.

Cauze posibile

Formarea acneei conglobate este influențată de prezența unuia sau mai multor factori negativi prezenți în mediu sau asociate cu prezența bolilor concomitente la pacient, care afectează sănătatea pielii. Cauzele acneei conglobate la bărbați și femei pot fi următoarele:

 1. Hiperandrogismul ereditar. Aceasta este o predispoziție genetică la creșterea concentrațiilor de hormoni sexuali în organism. Glandele suprarenale și glandele endocrine care sunt responsabile pentru sinteza androgenilor in sange emit continuu cantitati excesive de hormoni care perturbă echilibrul hormonal, crește intensitatea glandelor sebacee, care se termină în cele din urmă cu dezvoltarea inflamației în stratul de țesut adipos, pentru a forma o mare pete în formă de minge. Dacă rudele apropiate din rândul tatălui sau mamei suferă de această boală, atunci descendenții lor riscă să se confrunte cu o problemă similară a nivelurilor excesive de hormoni sexuali masculini din sânge.
 2. Sensibilitate sporită a receptorilor foliculari. Orice folicul de păr cel mai mic are propriile receptori care răspund la creșterea și scăderea concentrației de dehidrotestosteron și testosteron în sânge. În cazul în care receptorii de foliculii de par overreact perceput creștere bruscă a androgenilor, reacția pielii sub formă de acnee educație conglobata devine permanentă și pacientul dezvoltă o inflamație cronică a țesutului adipos subcutanat a stratului epitelial.
 3. Perturbarea procesului de producere a globulinei. Această substanță acționează ca o legătură între testosteronul hormonului sexual masculin și alte androgene. În absența cantității necesare de globulină în organism, procesele metabolice din țesuturile epidermale sunt perturbate, ceea ce reprezintă o condiție prealabilă pentru dezvoltarea acneei conglobate.
 4. Excesul de sebum. În timpul funcționării normale a glandelor sebacee din stratul subcutanat tesutul adipos si omul produce o cantitate stabilă de sebum, ceea ce este necesar pentru hidratarea epiteliului și oferind procesele metabolice in celulele epidermice. munci prea intens aceste glande duce la faptul că sintetizat prea mult sebum, porii pielii nu pot face față cu această sarcină, înfundate și să înceapă procesul inflamator cu formarea în continuare a acnee conglobata.
 5. Infecție. Nerespectarea de igienă, obiceiuri proaste, reducerea imunității generale și locale duce la infectarea pielii de microorganisme patogene, care provoacă în continuare inflamarea țesutului subcutanat, pustule purulente formate și abcese cu densitate ridicată. Mai mult, pe stratul epitelial al pacientului, se observă manifestări clinice ale acneei conglobate multiple. În cele mai multe cazuri, leziunile bacteriene ale țesutului adipos și stratul de suprafață al epiteliului sunt cauzate de infecția cu Staphylococcus aureus și infecția cu streptococi. Mult mai des, vinovatul bolii este microorganismele fungice.

În plus față de principalii factori de mai sus care cauzează leziuni ale pielii cu acnee sferică mare, există cauze indirecte ale apariției acnei conglobate, și anume:

 • prezența stresului cronic și diferite tulburări psiho-emoționale care irită constant sistemul nervos, schimbă starea de spirit a pacientului, reduc funcția de protecție a sistemului imunitar;
 • diabet zaharat de tip 2 cu un nivel ridicat de glucoză în sânge, care perturbă circulația sângelui în regiunea celor mai mici vase ale capilarelor;
 • disfuncția glandelor endocrine, care se manifestă prin sinteza necontrolată a sexului și a hormonilor generali implicați în procesele metabolice care apar în țesuturile epidermei;
 • malnutriția prin utilizarea de produse care nu au o valoare biologică, care conțin în compoziția lor o cantitate mare de substanțe cancerigene și de grăsimi trans modificate;
 • utilizarea prelungită a medicamentelor hormonale care au încălcat stabilitatea fondului hormonal și au provocat modificări ale stratului epitelial și ale țesutului gras;
 • consumul prea frecvent de alcool și tutun;
 • prezența în organism a bolilor infecțioase cronice (de exemplu, infestarea cu viermi).

Nu contează ce a fost motivul pentru dezvoltarea acnee conglobata pe suprafața pielii a pacientului, după vindecarea a inflamat fiecare astfel de neoplasme și de ieșire spre exterior pustule puroi caracteristic rămâne cicatrice cheloidă.

Cicatricile rezultate din această boală dermatologică au limite pronunțate și se disting printr-o nuanță purpuriu-albastră.

Metode de tratare a acneei conglobate multiple pe piele

Terapia cu erupție conglobulară medie până la severă constă în tratamentul general și expunerea locală la pielea afectată. Aplicați medicamente la următoarea categorie:

 1. Antibiotice pentru acnee. Utilizați agenți antibacterieni aparținând grupului tetraciclinic. Ele sunt mult mai eficiente decât eritromicina și pătrund în straturile mai profunde ale pielii. Selectarea unui tip specific de antibiotic se face individual și depinde de tipul de bacterii detectat în timpul testelor de laborator ale pacientului.
 2. Doxiciclină. Este un agent anti-inflamator cu spectru larg eficient. Acest medicament este luat 1 comprimat dimineața și seara cu respectare ciclică strictă. Un curs de terapie durează 14 sau 28 de zile. Totul depinde de starea de piele afectată de acnee.
 3. Nistatina. Un medicament antifungic care este utilizat pentru a suprima microorganismele patogene de natură fungică de origine, care au determinat formarea de erupții cutanate conglobate multiple.
 4. Levamisol. Este un imunomodulator care permite pacientului să mențină un sistem imunitar slăbit în procesul de combatere a inflamației extinse a pielii și a unei infecții bacteriene. Medicamentul este luat timp de 10 zile. Apoi trebuie să faceți o pauză de 2 săptămâni și să repetați cursul imunomodulator.
 5. Terapia hormonală. Dacă un exces sau deficiență de hormoni sexuali a devenit cauza formării acneei conglobate multiple, se efectuează prescrierea unor medicamente cum ar fi Sinestrol, Progesteron, Dimestrol, Dietilstilbestrol. Acestea sunt hormoni sintetici, permițând stabilizarea echilibrului secrețiilor sexuale și, prin urmare, normalizarea proceselor metabolice în stratul epitelial și în țesutul gras.

La discreția medicului curant, pot fi utilizate alte medicamente sau terapii care, potrivit dermatologului, vor fi eficiente pentru tratarea unei anumite boli.

Prevenirea ulterioară

După eliminarea acneei conglobate multiple, este indicată respectarea următoarelor măsuri preventive pentru a evita reapariția bolii, și anume:

 • zilnic, dimineața și seara, pentru a spăla fața cu apă caldă folosind săpun antibacterian sau gudron;
 • tratamentul în timp util al bolilor cronice de natură infecțioasă de origine;
 • acordă o atenție deosebită sănătății dinților, deoarece înfrângerea lor duce la creșterea constantă a microflorei bacteriene;
 • pentru a echilibra dieta, saturati dieta cu fructe proaspete, legume si produse lactate;
 • renunțe la obiceiurile proaste în formă de băut, fumat și dependență de droguri.

De asemenea, este extrem de important să monitorizați starea de sănătate a pielii și, atunci când apar primele leziuni multiple care au toate semnele de acnee conglomerate, solicitați imediat sfatul medicului de la un dermatolog. Tratamentul medical în timp util va readuce repede sănătatea țesutului epitelial și va preveni complicațiile grave cu formarea cicatricilor keloide.